Amenajarea dormitorului - cum poți obține un spațiu confortabil și plin de stil la tine acasă
Amenajarea dormitorului este o sarcină destul de amplă, care trebuie făcută cu o atenție mare la anumite detalii, dacă îți dorești să obții un spațiu extrem de confortabil, dar și funcțional, atât atunci când este vorba despre o casă, cât și în cazul unui apartament. Această încăpere este printre cele mai importante locuri din casă, întrucât aici te relaxezi și îți reîncarci bateriile pentru ziua care urmează. Tocmai din acest motiv, este important să o organizezi și să o decorezi cât mai perfect, astfel încât să se potrivească stilului tău de viață, dar să-ți satisfacă și toate nevoile din viața de zi cu zi.
De la paleta de culori după care se vor ghida ideile de amenajare ale dormitorului îngust, până la piesele de mobilier alese și la decorațiuni, fiecare element contează în crearea unei atmosfere armonioase și echilibrate. Trebuie să te asiguri că totul corespunde stilului personal, dar și dimensiunilor pe care le are spațiul respectiv, astfel încât mobilierul să se încadreze perfect și să nu existe niciun fel de disconfort.
Așadar, înainte de a începe procesul de mobilare al dormitorului mic, este nevoie să-ți răspunzi la mai multe întrebări, ale căror răspunsuri să te ghideze în tot acest proces. Ai nevoie de un spațiu minimalist și ordonat sau preferi un decor plin cu diferite accesorii și încărcat cu diverse piese de mobilier? Indiferent de opțiunea aleasă, asigură-te că ai bugetul ideal la dispoziție și că nu ieși prea mult din zona de confort.
În continuare, în acest articol, o să-ți dezvăluim toate informațiile pe care trebuie să le știi cu privire la amenajarea dormitorului mic, de la piesele de mobilier de bază, până la cum optimizezi cât mai bine spațiul de care dispui.
Cuprins:
- Amenajare dormitor - piesele care nu trebuie să-ți lipsească din dormitor, indiferent de mărimea sa
- Idei de amenajare a dormitorului îngust - cum optimizezi spațiul dintr-un dormitor mic și îngust + greșelile pe care trebuie să le eviți
- Care sunt stilurile în care îți poți amenaja dormitorul și cum trebuie să arate dormitoarele amenajate astfel
- Idei de dormitoare și sfaturi pentru amenajarea eficientă a acestora
1. Amenajare dormitor - piesele care nu trebuie să-ți lipsească din dormitor, indiferent de mărimea sa
Indiferent de mărimea sau de ideile de amenajare ale dormitorului mic sau mare pe care le ai, există câteva piese esențiale pentru această încăpere, care nu ar trebui să-ți lipsească nici ție, pentru a te putea bucura de un spațiu perfect funcțional și armonios. Pentru a ne asigura că nu-ți scapă nimic din vedere, o să vorbim în acest capitol despre elementele cărora trebuie să le acorzi cea mai mare atenție.
În primul rând, patul este elementul ce ar trebui să fie inclus în orice idee de amenajare a dormitorului. Acesta trebuie să fie unul foarte confortabil și potrivit pentru spațiul din încăpere, astfel încât să nu creeze niciun fel de disconfort. Există o varietate de stiluri și dimensiuni pentru care poți opta, de la cele mai simple, până la paturile care au inclus un spațiu de depozitare sub saltea, pentru un plus de funcționalitate.
Continuăm lista cu un alt element esențial, cum ar fi noptiera, care nu trebuie să-ți lipsească, întrucât utilitatea sa este garantată. Ea trebuie să fie plasată lângă pat și, astfel, vei obține un spațiu extrem de confortabil în care poți ține la îndemână toate obiectele mărunte, cum ar fi o lampă pentru citit, telecomanda televizorului, încărcătorul și telefonul mobil.
O măsuță poate fi, de asemenea, un element extrem de util în orice dormitor. Aceasta poate fi utilizată drept birou în momentele în care lucrezi de acasă și poți așeza pe ea diferite cărți, plante sau alte decorațiuni pe care ți le dorești.
Tot pe lista ideilor de dormitor va mai trebui să adaugi și mobila pentru TV, care poate fi montată pe perete, în funcție de preferințe. Aceasta nu numai că îți oferă un loc stabil și sigur pentru televizor, dar îți va oferi și un spațiu generos de depozitare, unde poți ascunde de ochii invitaților diferite lucruri personale. Mai mult, dacă alegi varianta pe care ți-am sugerat-o, adică amplasarea sa pe perete, vei economisi și spațiu generos din dormitor.
Amenajările dormitoarelor sunt incomplete în lipsa unui dulap, care îți oferă tot spațiul de depozitare de care ai nevoie pentru hainele tale. Alege unul care să se încadreze perfect în spațiul tău, dar care să-ți ofere și facilitățile de care ai nevoie, adică să aibă incluse extrem de multe rafturi, dar și locuri suficiente pentru amplasarea umerașelor.
Nu în ultimul rând, atunci când vorbim de amenajarea dormitorului modern, trebuie neapărat să incluzi pe lista necesităților și o oglindă mare sau de dimensiune medie, în funcție de spațiul din cameră. Aceasta va fi extrem de utilă pentru a vedea mereu cum te-ai îmbrăcat și dacă îți place respectivul outfit, dar va crea și impresia de lumină și de încăpere mai mare.
Așadar, indiferent de mărimea dormitorului tău, aceste piese de mobilier și accesorii pot fi adaptate astfel încât să se potrivească spațiului disponibil. Un dormitor mic poate beneficia de noptiere suspendate, spre exemplu, sau de măsuțe pliabile pentru a economisi spațiu, însă pe larg despre acest subiect vom vorbi în următorul capitol.
2. Idei de amenajare a dormitorului îngust - cum optimizezi spațiul dintr-un dormitor mic și îngust + greșelile pe care trebuie să le eviți
În momentul în care ești în căutarea unor idei de dormitoare înguste și cu dimensiuni reduse, poate părea destul de complicat să optimizezi cât mai mult spațiul, astfel încât să-ți încapă acolo toate obiectele și elementele pe care ți le dorești. Există însă câteva reguli care te vor ajuta în tot acest proces și pe care trebuie să le urmezi și tu, dacă te confrunți cu această problemă.
În primul rând, în dormitoarele amenajate mici este extrem de importantă organizarea inteligentă a spațiului. Optează, așadar, pentru mobilier funcțional, care să-ți ofere suficient loc pentru depozitarea hainelor și obiectelor personale. Poți apela la diferite soluții extrem de utile, cum ar fi patul cu sertare integrate sau rafturi de perete suspendate. Mai mult, folosește întotdeauna și spațiul vertical pentru depozitare. Acest lucru este esențial, întrucât astfel vei reuși să elimini din corpurile de mobilier așezate pe podea.
De asemenea, tot când ești în căutarea unor idei de amenajare de dormitor, trebuie să mai știi că nuanțele deschise, cum ar fi alb, crem sau gri deschis, pot face ca încăperea ta să pară mai luminoasă și, implicit, mai spațioasă. Evită, în schimb, culorile închise și saturate, care pot face dormitorul să pară mult mai îngrămădit decât este în realitate.
După cum vorbeam anterior, oglinzile pot crea iluzia de spațiu și pot reflecta lumina în cameră. Alege una suficient de mare și plaseaz-o strategic pe un perete, pentru a obține aceste rezultate perfecte pe care toată lumea și le dorește, dacă se confruntă cu o cameră mică.
Totodată, într-un dormitor mic, dezordinea poate face ca spațiul să pară și mai înghesuit. Fii organizat și păstrează lucrurile în ordine, pentru a păstra aspectul cât mai curat în încăpere și mai armonios.
Mai mult, este important și să eviți câteva greșeli, când vine vorba de amenajările interioare ale dormitoarelor mici. Poate fi vorba despre mobilierul masiv sau supraîncărcat, care ocupă prea mult spațiu și care, în ciuda aspectului său frumos, nu va face decât să încarce vizual aspectul încăperii.
Draperiile și perdelele lungi și grele pot face și ele ca dormitorul să pară și mai mic decât este deja. Optează, în schimb, pentru unele ușoare, de preferat cu texturi transparente, care lasă lumina să pătrundă cât mai bine în cameră.
Nu uita nici faptul că iluminatul este crucial într-un dormitor mic. Adaugă mai multe surse de acest gen, cum ar fi diferite lămpi de perete, pe lângă lustra clasică și ai în vedere mereu ca pereții să nu fie extrem de aglomerați cu diferite decorațiuni. Ele sunt necesare, într-adevăr, însă nu trebuie să te copleșească, atunci când pătrunzi în dormitor.
3. Care sunt stilurile în care îți poți amenaja dormitorul și cum trebuie să arate dormitoarele amenajate astfel
Atunci când te afli în procesul de amenajare al dormitorului, este esențial să știi că există mai multe stiluri de bază din care poți alege. Trebuie să ții cont și de designul pe care îl are deja restul locuinței tale, precum și de gusturile pe care tu le ai în momentul în care începi acest pas important. Mai jos, noi îți vom prezenta cele mai importante tipuri de stiluri pentru care poți opta întotdeauna, întrucât ele nu se vor demoda niciodată.
În primul rând, una dintre cele mai actuale opțiuni, când vine vorba de amenajarea dormitoarelor, este stilul modern, caracterizat de un mobilier simplu, funcțional, cu anumite detalii fine și extrem de în trend. Acesta pune accent pe simplitate, dar, în același timp, și pe destul de mult rafinament și eleganță.
Stilul clasic aduce și el o notă de eleganță în această încăpere. Culorile predominante aici sunt tonurile de maro, crem și auriu, iar mobilierul este adesea realizat din lemn de înaltă calitate, cu anumite detalii sculptate. Textilele folosite în amenajarea dormitorului matrimonial sunt unele de înaltă calitate, care te duc ușor cu gândul către lux și sunt destul de importante, pentru tabloul final al încăperii. De asemenea, elementele decorative, cum ar fi candelabrele sau oglinzile cu rame din lemn sculptat, completează aspectul clasic perfect.
Mai poți folosi în amenajarea dormitorului și stilul eclectic, care o să-ți aducă camera la viață și o să ofere, fără doar și poate, anumite caracteristici unice. Acesta include utilizarea culorilor vii, a imprimeurilor și texturilor variate, fie că vorbim despre mobilier sau alte piese cheie. De asemenea, elementele pot fi atât inel vintage, cât și moderne, întrucât creativitatea și combinațiile îndrăznețe sunt cele care definesc cel mai bine acest curent.
Stilul scandinav poate fi și el o opțiune, acesta fiind inspirat, după cum îi spune și numele, din designul țărilor nordice. El este caracterizat de simplitate, funcționalitate și de multă lumină. Culorile predominante folosite pentru amenajările dormitoarelor de apartament sau la casă sunt albul, griul și tonurile naturale de lemn. Mobilierul are linii simple, iar decorul este unul minimalist. Totodată, sursele de lumină naturale nu trebuie să lipsească, fiind esențiale pentru acest tip de decor.
Continuăm lista cu stilul rustic, care te poate întoarce cu câțiva ani în timp, dar, în aceeași măsură, aduce și senzația de confort și căldură în dormitor. Culorile predominante sunt cele naturale, cum ar fi maro, bej și verdele închis. Mobilierul are un aspect destul de impunător, iar lemnul este o caracteristică de bază pentru majoritatea elementelor folosite.
Nu în ultimul rând, stilul minimalist trebuie adăugat și el pe listă. Acesta se bazează pe simplitate și pe evidențierea nevoilor de bază, după cum reiese și din numele său. Culorile predominante sunt albul și griul deschis, iar mobilierul are forme simple și curate. Spațiul este organizat, iar când vine vorba de decorațiuni, acestea sunt destul de puține, atent selectate.
Acestea nu sunt însă toate stilurile pentru care poți opta, însă sunt unele dintre cele mai importante pe care trebuie să le cunoști. Fiecare dintre ele oferă o experiență unică și pot fi personalizate pentru a se potrivi preferințelor tale.
4. Idei de dormitoare și sfaturi pentru amenajarea eficientă a acestora
Acum, că știi cele mai importante lucruri ce țin de acest proces, este nevoie să afli cele mai bune idei de design de dormitor, pe care le poți pune și tu în practică în propria locuință.
În primul rând, este esențial să începi mai întâi prin alegerea unei palete potrivite de culori. Acest lucru poate face o mare diferență, când vine vorba de aspectul și atmosfera dormitorului. Culorile deschise, precum alb, crem sau anumite pasteluri, pot face spațiul să pară mai luminos, după cum spuneam deja, dar și mai primitor și plăcut vizual.
Apoi, dacă ești în căutarea unor idei de amenajare de dormitor pătrat, poți amplasa patul în mijlocul încăperii, pentru ca totul să fie cât mai simetric și echilibrat, iar comoda și televizorul în față, exact pe mijlocul dormitorului.
Mobilierul trebuie să fie ales în funcție spațiul de care dispui. Dacă încăperea este suficient de mare, atunci poți lua în considerare, când vine vorba de idei de amenajări interioare de dormitoare, crearea unui dressing, care să-ți ofere tot spațiul de depozitare al hainelor de care ai nevoie. Dacă, în schimb, locul este îngust și limitat, optează pentru un dulap compact, cu multe rafturi și extrem de eficient.
De asemenea, când vine vorba de idei de design interior pentru dormitor mic, mobilierul multifuncțional este esențial. De exemplu, o masă de machiaj poate funcționa și ca birou sau noptieră, iar fotoliile cu depozitare sub ele sau patul cu spațiu dedesubt pot economisi loc prețios pentru amplasarea diferitelor lucruri personale.
Mai mult, nu uita să amplasezi și diferite rafturi pe perete, care nu doar că vor avea un impact important în procesul de design, dar vor fi și extrem de utile. Așează cărți acolo, obiecte decorative sau chiar plante, pentru a aduce un plus de personalitate în dormitor.
Nu uita faptul că modelele de amenajări de dormitoare sunt incomplete în lipsa iluminatului perfect. Alege o lustră care să fie în ton cu stilul general al încăperii, dar amplasează și mai multe lămpi pe noptieră și în colțurile camerei, care vor ajuta la decor, dar vor crea și o sursă de lumină ambientală importantă.
Adaugă și diferite elemente decorative, în final, pentru a crea un spațiu extrem de confortabil și primitor, așa cum îți dorești. Vorbim despre perne mici colorate, covor, plante, fotografii personale și tot așa.
Amenajare dormitor mic - idei de amenajare- dormitor modern, cu pat, draperii gri, tablou-min"
În concluzie, atunci când urmează să-ți decorezi propriul dormitor, trebuie să iei în calcul mai multe lucruri. Nu uita faptul că cel mai important este să te ghidezi după propriile gusturi și dorințe, întrucât aceasta este cea mai personală și intimă încăpere din locuință.
Sursa foto: homenest.ro, pexels.com